Акценти
Начало / В област Плевен ще отворят 383 секции в изборния ден

В област Плевен ще отворят 383 секции в изборния ден

Кръстьо Крачунов

383 са избирателните секции, образувани в област Плевен. От тях има една подвижна в град Плевен, открити са по една секция в затворите в Плевен и Белене и в предварителния арест в Плевен, три секции ще има в УМБАЛ – Плевен и една в МБАЛ – Червен бряг. Това съобщи днес председателят на РИК – Плевен Кръстьо Крачунов.

Съставите на всички секционни комисия са назначени, както и резервните членове на СИК, уточни Крачунов.

В областта има определени 60  секции за експериментално машинно гласуване. 45 от тях са в Плевен, останалите са в  общините Червен бряг и Долна Митрополия. Членовете на секционните комисии, в които ще се гласува машинно, са преминали обучение, проведено от представители на фирмата, която осигурява машините  за гласуване и на ЦИК.

 Председателят на РИК – Плевен припомни, че машинното гласуване е експериментално, прави се по желание и вотът от него не се зачита. За да бъде зачетен гласът му, избирателят трябва да гласува по обичайния начин – с попълване на бюлетина на хартиен носител, уточни Крачунов.

По списък право на глас в област Плевен имат 280 000 избиратели.

Те ще могат да упражнят правото си на глас от 6 часа до 19 часа в изборния ден  5 октомври. По закон изборният ден може да бъде удължен, ако има чакащи пред секциите да гласуват, но не по-късно от 20 часа.

Кръстьо Крачунов каза още, че до този момент в РИК – Плевен няма подадени жалби и сигнали за нарушения на Изборния кодекс.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...