Начало / Общество / В област Плевен услугата приемна грижа е много добре развита, показват наблюденията

В област Плевен услугата приемна грижа е много добре развита, показват наблюденията

Във връзка с изпълнението на Първи етап от реализацията на дейностите предвидени в Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Плевен  2016-2020г. днес се проведе заседание на Консултативния съвет по социално подпомагане. Заседанието бе председателствано от Татяна Божинова заместник – областен  управител на област – Плевен.

Консултативният съвет прие годишния доклад за изпълнение на Областна стратегия за развитие на социалните услуги /ОСРСУ/ за  2016 г. През последните няколко месеца на база реализираните дейности в 11-те общини на територията на област Плевен и съобразно годишните доклади от изпълнението на Общинските стратегии за развитие на социалните услуги беше изготвен първият Мониторингов годишен доклад с отчетен период за 2016 г.

 Сред направените  изводи бе констатацията за доброто взаимодействие между държавните структури, местни администрации и доставчици на социални услуги. Анализът показва, че не се налагат корекции  в приоритетните направления на Областната стратегия за развитие на социалните услуги 2016-2020.  В подкрепа на грижите в семейна среда за лица с увреждания на територията на всички общини от областта са  с разработени и одобрени проекти по  схема за БФП „Нови възможности за грижа” и  „Независим живот ”. Очертава се тенденция на възлагане управлението на социалните услуги на външен доставчик чрез законовите възможности в ППЗСП.

Приемната грижа е много добре развита на областно ниво, отчита годишния мониторингов доклад. Тя се предоставя чрез Проект „Приеми ме 2015”, като в общините Гулянци, Белене, Долни Дъбник и Искър услугата се предоставя чрез Дирекция „Социално подпомагане”.

Анализът посочва известно забавяне в изпълнение на заложените в ОСРСУ за разкриване нови социални услуги. Пет от общините – Белене, Плевен, Долни Дъбник, Червен бряг и Пордим не залага разкриване нови социални услуги. Основна причина за това е недостатъчен финансов ресурс.

Заместник – областният управител Татяна Божинова благодари на всички институции и общински администрации, участващи в Консултативния съвет за социално подпомагане, за добре свършената работа, анализа и доброто взаимодействие при подготовката на Мониторинговия доклад и развитието на социалните услуги и дейности на територията на Област Плевен.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...