Акценти
Начало / Общество / В област Плевен стартират пет местни инициативи „Европа в моя живот”

В област Плевен стартират пет местни инициативи „Европа в моя живот”

01-vertИнформационен център „Европа директно” и неговата приемна структура – Плевенски обществен фонд „Читалища”, днес подписаха договорите за финансиране на малки читалищни инициативи в община Долна Митрополия под мотото „Европа в моя живот”, съобщават на официалната си страница от Европа директно – Плевен.

В конкурсната сесия , част от годишната програма на „Европа директно”, постъпиха 10 проекта, от които 5 спечелиха подкрепа.Читалищата в Долна Митрополия, Тръстеник и селата Байкал,Комарево и Победа са отличените за своите идеи, благодарение на които повече от 340 местни жители ще бъдат включени в дейности и събития.

Байкалци отправят специален фокус в проектите има към Дунавската стратегия на Европейския съюз и запазване на традициите на рибарите по Дунава.  „Какво искам Европа да знае за нас” е името на друг проект, който търси и документира с кино средства лични истории и послания на хората от с. Комарево. Популяризиране  европейското културно наследство и ценности, на  занаятите и традициите на европейските нтабели читалищаароди са заложени в инициативите на читалищата в Долна Митрополия, Тръстеник , с. Победа.

От първата до последната стъпка, случването на малките евро инициативи ще бъде следвано от камерите на режисьора Милена Грамова, която ще документира в специален филм случващото се.

Като допълнителен стимул и признание за отличените читалища, център Европа директно – Плевен открива в тях нови 5 „Европейски библиотеки”, чрез които изданията на центъра и информационната служба на ЕС да достигат до хората „на една ръка  разстояние”.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...