Начало / Икономика / В област Плевен са предприети мерки за предотвратяване разпространението на птичи грип

В област Плевен са предприети мерки за предотвратяване разпространението на птичи грип

Разписани са мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната, провокирана от констатираните случаи на болестта птичи грип в Областите Монтана, Враца и Пловдив. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ са разпоредени допълнителни мерки за предотвратяване разпространението на болестта на територията на страната. Забранява се провеждането на изложби, пазари и други събирания на домашни или други птици и свине в цялата страна. Забрана има и върху лова на пернат дивеч, както и върху достъпът на външни лица и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви, мигриращи птици.

В сила остават и приетите на последното заседание на Областната епизоотична комисия мерки във връзка с недопускане на заболяването птичи грип на територията на Област Плевен, информират от областната администрация. Препоръчва се да не се допуска излизане на домашни птици извън дворовете на стопаните и да не се допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни         птици. Освен това се изисква фуражът за изхранване на домашните птици да се съхранява от стопаните в закрити помещения, да се създадат условия за отделно отглеждане на домашни патици и гъски от останалите видове домашни птици.

При констатирано отклонение в здравословното състояние на  отглежданите птици или при случаи на завишена смъртност незабавно да се информират ветеринарните лекари, обслужващи             животновъдните    обекти.

Кметовете на Общини и директорите на двете държавни лесничейства са уведомени за състоянието на епизоотичната обстановка и за необходимостта от прилагането на гореизброените мерки.

Сигнали могат да се подават и директно в БАБХ – Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...