Акценти
Начало / Образование / В НУ „Отец Паисий“ успешно работят по проект за приемственост между датската градина и училището

В НУ „Отец Паисий“ успешно работят по проект за приемственост между датската градина и училището

Класната стая на IV в клас с класен ръководител Радка Топалска отвори врати, за да посрещне децата от подготвителната група „Слънчо“ на Веселина Георгиева от ДГ „Снежанка“ заедно с техните родители. Четвъртокласниците в ролята на ментори помагаха на децата – бъдещи първокласници, в работа по групи по темата „Здравословно хранене“. Изпълнението на задачите, свързани със знания за плодовете и зеленчуците, беше представено по начина, по който протича един учебен час в училище. Така родителите и децата от ДГ „Снежанка“ имаха възможността да се запознаят с организацията на средата в класната стая и да наблюдават как протичат учебните часове. Родителите получиха специално изработени флаери с повече информация за достъпността, мотивацията и приобщаването на позитивната класна стая, като основни принципи на обучение в НУ „Отец Паисий“ .  Децата и четвъртокласниците си размениха  малки подаръци, удовлетворени от съвместната си работа и демонстрираните знания и умения.

До успешно осъществената инициатива на НУ „Отец Паисий“ и ДГ „Снежанка“ се стигна след няколко работни срещи между детския и началния учител, в резултат на които бяха уточнени параметрите на училищната готовност и бе избран единен инструментариум за нейната диагностика. Реализираните до момента съвместни дейности са част от проекта „Стъпка по стъпка към училище“, чиято цел е да се създаде и апробира модел за партньорство и приемственост между детската градина и училището с акцент повишаване на родителската компетентност по темата „Училищна готовност“, разказаха от училищното ръководство.

Темата е актуална, поради необходимостта от по-лесен преход на детето към следващия етап на обучение. До момента акцентът е поставян върху когнитивните умения, които са основна задача на учителите, а за социалната готовност на децата, изключителна е ролята на родителите, като основен модел на подражание. Между трите стълба, според концепцията на УНИЦЕФ (2012) – „готови деца“, „готови семейства“ и „готови училищни общности“, е необходимо да се изгради взаимодействие, което да доведе до успешна адаптация на децата в училищната среда. За целта учители и родители следва да осъществяват комуникация в ролята си на експерти: учителите като компетентни да организират позитивна учебна среда, а родителите като сензитивни в социално-емоционалното развитие на децата си.

За да се повиши мотивацията на семейството за активно участие в процеса на  подготовка на децата за преход от един към друг образователен етап, проектът предвижда провеждане на тренинг по темата „Що е то училищна готовност?“

Очакваните резултати от реализираните проектни дейности ще бъдат представени на заключителна работна среща, в която ще се анализират данните от изходящата диагностика за училищна готовност на децата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...