Акценти
Начало / Общество / В началото на май откриват паметник на Данаил Попов в Плевен

В началото на май откриват паметник на Данаил Попов в Плевен

Веднага след Великденските празници ще се състои откриването на паметник на Данаил Попов в Плевен. Официалното откриване ще се състои на 5 май, четвъртък, от 11 часа, съобщи днес на пресконференция д-р Галина Цветкова, председател на Сдружение „Васил Левски“ и зам.-председател на Общински комитет „Васил Левски“. На срещата с медиите присъстваха и Васил Копчев, почетен председател на Общински комитет „Васил Левски“ и скулпторът Красимир Рангелов, който спечели конкурса за изработване на паметника.

Идеята за изграждане на паметник на Данаил Попов в Плевен се заражда още преди повече от 30 години, посочи д-р Галина Цветкова. Усилията за нейната реализация, обаче, започват едва преди няколко години. На 15.11.2014 г. е внесено искане до Общински съвет – Плевен за изграждане на паметника, а на сесията през февруари 2015 г. те го одобряват. Няколко месеца по-късно – през септември 2015 година, стартира и дарителската кампания за набиране на средства. През ноември миналата година бе проведен конкурсът за избор на идеен проект на стойност до 12 000 лева, който бе спечелен от архитекта Иво Петров и скулптора Красимир Рангелов.

паметник Данаил Попов 1

За краткото време, през което тече кампанията, са събрани близо 14 000 лева към днешна дата. Това не са средства от институции или партийни организации, акцентира д-р Цветкова. „Ние сме потомци на Данаил Попов и сами трябва да съберем средствата, за да го почетем“, поясни тя. Поради тази причина средствата са събирани само от обикновени граждани, а в дарителските кампании се включват и много ученици, които са завладяни от живота и делото на Данаил Попов.

Галина Цветкова сподели, че близо половината от сумата е дарена след благотворителен бал на Ротари клуб – Плевен. Активно се включват и ученици от МГ „Гео Милев“, ПГРТО – Плевен, ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, ОУ „Свети Климент Охридски“, Йордан Йовков“ и други. В кампанията се включват и децата от ЦДГ „Иглика“, възпитаниците на Арт школа „Колорит“ и други. Не са малко и дарителите от други градове, които се включват с инициативата, посочи още д-р Цветкова.

Програмата по откриването на паметника на Данаил Попов, най-близкият съратник на Васил Левски, ще започне в 10.30 часа с поднасяне на цветя на паметника на Васил Левски и шествие до мястото, където е основан Първият революционен комитет. На 5 май в 11.00 часа ще се състои и самото откриване на паметника на Данаил Попов, който се намира до бившето кино „Освобождение“. От 12.00 часа в Регионална библиотека “Христо Смирненски” ще се състои и беседа за живота на Данаил Попов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...