Акценти
Начало / Здравеопазване / В МБАЛ „Сърце и мозък” извършиха уникална за страната операция на мозъчен тумор

В МБАЛ „Сърце и мозък” извършиха уникална за страната операция на мозъчен тумор

За първи път в България неврохирурзите от МБАЛ „Сърце и Мозък“ оперираха мозъчен тумор с интраоперативен ядреномагнитен резонанс, невронавигационна технология и интраоперативен ултразвук

Първичният мозъчен тумор (глиом) е локализиран в непосредствена близост до моторната кора на мозъка. Операцията е проведена в новата уникална хибридна операционна зала. Пациентът няма следоперативни неврологични отпадни явления, напълно ориентиран е и ще бъде мобилизиран веднага след операцията, съобщиха от болничното заведение. Използваната комбинация от интраоперативна образна диагностика  и виртуално планиране на минимална краниотомия с невронавигация отговаря на най-високите хибридни неврохирургични технологии и  стандарти в света.

Невронавигационната технология на основа на ЯМР предоставя на неврохирурзите „мониторинг, подобен на GPS“ за мозъка и представлява най-високият в момента световeн стандарт за неврохирургична технология. „Интраоперативният ЯМР помага на нашия неврохирургичен екип за максимализиране на резекцията на анормални мозъчни тъкани по възможно най-безопасен начин“, каза проф. Николай Райнов, немски неврохирург от български произход, който прилага новата технология в Плевен и е участвал в развитието на интраоперативния ЯМР през последните 20 години в САЩ, Великобритания и Германия. Той въвежда и прилага новата технология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен за първи път в България. „Изследванията показват, че използването на интраоперативен ЯМР подобрява значително безопасността и ефективността на операцията, като по този начин дава в ръцете на опитен неврохирургичен екип най-добрите оперативни възможности и постигането на оптимални резултати за пациента с минимални възможни усложнения“, продължава той.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...