Акценти
Начало / Култура / В Ловеч учредяват национална литературна награда „Проф. Димитър Димов”

В Ловеч учредяват национална литературна награда „Проф. Димитър Димов”

Димитър Димов

Националната литературна награда “Проф. Димитър Димов” учредява Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София, в чест на 105-годишнината от рождението на именития български писател и драматург, роден в Града на люляците, информират от Общината. С наградата ще бъдат удостоявани български автори в две категории – белетристиката и драматургията, за цялостно творчество. Националната литературна награда на името на Димитър Димов ще се присъжда веднъж на три години.

За участие в конкурса се допускат автори на творби, които са написани в оригинал на български език или са преведени и/или редактирани на български език от самия автор.

Крайният срок за приемане на предложенията е 30 април в годината на връчване на наградата. Първото провеждане на конкурса ще се състои през 2015 г.

Във връзка с наградата ще се проведе обществено обсъждане на материали за учредяване на Националната литературна награда на името на проф. Димитър Димов: проект на статут, проект на правилник за провеждане на процедура по присъждане на наградата и формуляр за участие. Общественото обсъждане ще се проведе на 7 юли от 17:30 ч. в Заседателната зала на Община Ловеч.

Димитър Димов е известен български писател и драматург, бил е също ветеринарен лекар и професор по анатомия. Най-известните му произведения са „Тютюн” и „Осъдени души”.  Дъщеря му е писателката Теодора Димова. Починал е на 1 април 1966 г. в Букурещ, Румъния.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...