Акценти
Начало / Общество / В ликвидирането на близо 1890 произшествия са участвали пожарникарите от област Плевен

В ликвидирането на близо 1890 произшествия са участвали пожарникарите от област Плевен

Отчет – анализ за дейността на служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен (РДПБЗН)  през 2016 година беше направен от комисар Станислав Атанасов, директор на РДПБЗН – Плевен. На отчета присъстваха старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР и кметът на община Плевен Георг Спартански. Кметът на община Плевен изказа благодарност към служителите от РДПБЗН – Плевен, като подчерта, че ситуациите, в които те оказват съдействие и помощ са все по-сложни и по- непредвидими. „Работата се усеща като взаимодействие на институциите и получаване на безопасност и европейска съпричастност. Без вашата помощ не може да се гарантира сигурността на населението”. Кметът сподели, че очаква и в бъдеще да продължи партньорството между институциите като обмен на информация и анализ на конкретните ситуации за намиране на най-добрите решения.

През 2016 г. структурите на РДПБЗН-Плевен са участвали в ликвидирането на 1884 произшествия, които сравнени с периода на 2015 г. са се увеличили с 375. В обществения и частния сектор са възникнали 346 пожари с материални загуби и 1031 пожари в сухи треви и храсти, отпадъци и др., без нанесени материални щети.  Освен в ликвидирането на възникналите пожари, структурите на РДПБЗН-Плевен са участвали и в извършване на помощни операции и СД в 449 случая, посочи в отчета комисар Станислав Атанасов.

През периода са регистрирани  55 случая на лъжливи повиквания (в по-голямата си част – добронамерени), при 34 – за 2015 г., които спрямо усредните стойности за последния петгодишен период са се увеличили с 18 броя.

В следствие на пожари през 2016 г. са загинали 8 граждани, а пострадалите са 9. В сравнение с  2015 г. има увеличение два пъти на загиналите при пожари. Най-натоварени по показателя интензивност на повикванията през 2016 г. са РСПБЗН – Плевен и Ч.бряг с коефициент, съответно 2,81 и 0,69 излизания за едно денонощие.

Най-честите причини за възникване на пожарите с материални загуби са от предполагаеми причини „късо съединение” и „небрежност при боравене с открит огън”, съответно – 104 броя (30% от общия брой) и 85 (25%).

В резултат на съставените актове за установяване на административни нарушения от страна на РДПБЗН-Плевен са наложени санкции в размер на  281 210 лв.

Снимка: пресцентър ОДМВР Плевен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...