Начало / Любопитно / В края на юни добавяме допълнителна секунда, изключете компютрите

В края на юни добавяме допълнителна секунда, изключете компютрите

В последната нощ на юни ще бъде добавена допълнителна секунда към световния часовник. Целта е универсалното време, определяно от атомните часовници, да компенсира избързването си спрямо времето, измервано чрез земната ротация.

Корекцията в показанията на атомните часовници се прави периодично от 36 години насам заради увеличаващото се разминаване с астрономическото време.

„Досега са добавени 35 секунди, сега ще се добави  36-ата, тъй като Земята претърпява съответни магнитни явления и различни забавяния от въртенето около оста си, тя изостава периодично и на 2-3 години или на 5 години, в зависимост от това се налага периодична корекция на това точно време“, коментира Веселин Гавалюгов, началник отдел „Дължина и време“ в Института по метрология, цитиран от  NovaNews.bg.

При добавянето на една секунда преди 3 години е имало срив на много интернет сайтове. Тя може да предизвика проблем за компютрите, тъй като всяка секунда е уникално число, което не може да се повтаря. Затова от службата за точно време на САЩ съветват просто да се изключат компютрите в нощта на 30 юни и да се включат след пет минути.

Допълнителната секунда ще се добави и в националния еталон за време и честота у нас.

Ако допълнителната секунда бъде премахната, грешката в земното време ще бъде 3 минути през 2100 г. и 30 минути през 2700 г.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...