Акценти
Начало / Икономика / В Констанца представиха регионалната марка на трансграничния регион Румъния-България

В Констанца представиха регионалната марка на трансграничния регион Румъния-България

На 6 юни в румънския град Констанца се е провела стратегическа конференция за представяне на разработенияlogo регионален бранд на трансграничния регион Румъния- България, информираха от Областна администрация – Плевен. Срещата е организирана от  Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния. В работната среща освен партньорите по проекта участват и представители на министерства от двете страни, както и експерти от Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич и Разград.

Трансграничният регионален бранд бе разработен в рамките на съвместната работа по проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничната зона Румъния- България”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България 2007 – 3013 г. Трансграничният бранд  е фокусиран към представяне на общата идентичност на региона, като се акцентира  върху националните особености на пограничните зони на двете държави. Той е разработен въз основа на задълбочени проучвания и дискутиран на серия от семинари с участието на експерти и представители на неправителствени организации, търговски камари, професионални организации и различни заинтересовани страни. Мотото на марката „Източната част на Дунавския регион – път, Одисея“ предава ясна  информация за крайната цел, но също така придава на региона една мистична аура, която кани  пътника на пътуване – одисея.

По време на срещата в Констанца  бе представена и новата Програма за трансгранично сътрудничество Румъния- България 2014 -2020 г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...