Начало / Общество / В истинска драма се превръща предаването на протоколите от СИК

В истинска драма се превръща предаването на протоколите от СИК

РИК документи опашки

Близо 30 часа след началото на изборния ден на 25 май членове на СИК от област Плевен продължават да са на работа без нито един час почивка. Причината е проблем с обработката на изборните книжа в РИК и  в „Информационно обслужване”.

Стотици членове на СИК все още продължават да чакат реда си на 4-тия етаж в сградата на Областна администрация, където работи фирмата „Информационно обслужване”.  Няма никаква организация, това е пълно безобразие и подигравка с нас, коментираха изнервените хора. Голяма група членове на СИК от Кнежа беше насядала върху чувалите с бюлетини на плочките пред Областна администрация. От 23 часа  в неделя сме тук и нямаме никакъв шанс в близките 2-3 часа да ни дойде реда. Добре, че автобусът, който ни докара, остана презцялата нощ, иначе щяхме да студуваме навън”, коментираха те.

зала катя попова

Зала „Катя Попова” също е била отворена в нощта след изборите, но хората  просто са избягали ужасени от там, заради задухата и липсата на каквато и да било вентилация. Имаше няколко припаднали там от умора, изтощение и недостиг на свеж въздух, споделиха чакащите.

„Свидетели сме на пълно бездействие. Хората стоят и чакат пред зала „Катя Попова” от 11 часа и още не са минали. Сега е 2 часа, просто е срамота. Всички са настръхнали, искаха по едно време да оставят чувалите и да си тръгнат. Губя събота, ще загубя и понеделник, само защото ще трябва да си свърша работата съвестно. Хората са изтощени физически. Не може да караш човек, който е отишъл в 5.30 ч. в една секция и цял ден е стоял, накрая да го наказваш с висене и цяла нощ. За първи път ми се случва такова  нещо. Полицаите се опитват да въведат някакъв  ред. Малко остана да ескалира  напрежението. ”, сподели жена от Левски.

Същото е положението и на 4-тия етаж в Областна администрация.

избори

Надницата ни е 8 лв., при 15 лв. на минимална работна заплата. Има осигурена приемна за около 400 човека, а ние сме над 1 000. Защо не  разделиха секциите на две групи и по график да идваме тук, вместо да стоим по цяла нощ.  А сега от  22.30 до 2 часа тази нощ системата за обработка на книжата не работеше заради срив в системата заради някакви си нули и сега чакаме повече от 12 часа, отделно че от събота следобед сме ангажирани”, коментираха изнервените чакащи.

избори

И за  друго се притесняваха хората, че днешният ден никой не им го признава и ще трябва да си пуснат неплатена отпуска или да ползват ден от платения си годишен отпуск. Защо не се плаща този ден, а да не говорим за нощния труд, питаха те.

И винаги завършваха с едно единствено обобщение – никаква организация.

избори

IMG_2769

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...