Акценти
Начало / Общество / В етап на оценка са проектите за строителство на ВиК мрежи и пречиствателни станции на две общини в Плевенско

В етап на оценка са проектите за строителство на ВиК мрежи и пречиствателни станции на две общини в Плевенско

Последните 54 проекта за изграждане на ВиК инфраструктура в населени места над 10 хил. еквивалентни жители вече саподадени в Министерство на околната среда и водите за оценка, съобщават от министерството. Те ще се изграждат със средства от Оперативна програма „Околна среда”, стойността им е около 2 милиарда лева, с които общините кандидатстват за строителство или модернизация на 40 пречиствателни станции за отпадъчни води и над 1600 км. ВиК мрежа. Тази инфраструктура ще обслужва общо близо милион и 800 хил. жители. Крайното одобрение на проектите ще зависи от качеството на представената документация и точността, с която общините бенефициенти ще отразят забележките, констатирани по време на оценката.

От обявяването на процедурата за строителство на водна инфраструктура в населени места над 10 хил. еквивалентни жители в средата на 2010 г. досега са внесени общо 84 проекта. За четири от тях вече има сключени договори – с общините Трявна, Тервел, Средец и Козлодуй. В най-скоро време предстои подписването на договорите за ВиК мрежата в столичния квартал „Суходол” и с община Пещера.

В оценка са проектите на общините Кнежа, Червен бряг, Ловеч, Пирдоп, Хисаря, Кричим, Монтана, Велики Преслав, Провадия, Стамболийски, Раковски, Варна, Карлово, Бяла (Русе), Бяла Слатина, Бургас (Горно Езерово), Бургас (Банево, Ветрен и Бургаски минерални бани), Шумен, Банско, Добрич, Пловдив, Асеновград, Гоце Делчев и Свищов.
За успешното изпълнение на проектите МОСВ разчита на максимална мобилизация от страна на общините както в периода на оценка на предложенията, така и при реализацията им. По този начин инвестициите във водната инфраструктура ще се изпълнят в определения срок – до края на 2014 г., а строителството ще отговаря на високите стандарти на ЕС, допълват от министерството.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...