Начало / Култура / В екзотични краища на света пренася изложбата „Географията – пътешествие и приключение“ (галерия)

В екзотични краища на света пренася изложбата „Географията – пътешествие и приключение“ (галерия)

Най-хубавото на едно пътешествие са изненадите. Това каза днес проф. Румен Пенин, който откри в ХГ „Илия Бешков” своята фотоизложба „Географията – пътешествие и приключение”. Тя включва 40 пана, събрали в интересни кадри пътешествията на професора по света. „Когато пътувам по света, винаги ходя с фотоапарата си. Видя ли интересен обект, задължително го снимам”, разказа професорът.

Обиколил толкова много любопитни и екзотични места, Румен Пенин продължава да се удивлява на красотите на България. В страната ни има над 5 000 селища и 3 000 от тях той вече е посетил. За Плевен сподели, че ще го включва често в маршрутите си, защото е „град, който е събрал история и география на едно място”.

Проф. Пенин казва, че най-хубавото място е навсакъде и до края на живота му винаги ще има място, на което не е бил.

При откриването на изложбата директорът на галерията Мирослав Минчев представи автора. Професор Пенин е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, автор на десетки учебници и учебни помагала по география на издателство „Булвест 2000″, посетил е над 90 държави. Автор е на поредицата „География на океаните и континентите – География на Африка, География на Южна Америка, География на Северна Америка“, „Природна география на България“ и др.

От месец май 2013 г. до сега изложбата  „Географията – пътешествие и приключение” е представена в 19 града, Плевен е 20-ият.

Пред многобройната публика на откриването проф. Пенин направи мултимедийна презентация, като избра да разкаже за пътуването си в Индонезия, „една изключително интересна страна”.

Изложбата е посветена на 125-годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 50-годишнината от основаването на Геолого-географския факултет и 40-годишнината на катедра „Ланшафтознание и опазване на природната среда“.

Следваща Предишна
021южна африка
023австралия
024малта

026индонезия
027индонезия
030бразилия
Следваща Предишна

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...