Начало / Образование / В ДФСГ „Интелект“ отбелязаха 9 май заедно с партньори с разговор за медийната грамотност и демокрацията

В ДФСГ „Интелект“ отбелязаха 9 май заедно с партньори с разговор за медийната грамотност и демокрацията

Уъркшоп на тема „Младите говорят за Европа – медийна грамотност и демокрация” се проведе на 10 май 2021 г. в ДФСГ „Интелект” – Плевен. Той беше част от проекта  „Демокрация в криза? 30 години след обединението – МОЯТА ЕВРОПА – оформяне демократично и солидарно бъдещето на Европа“ на сдружение „Учебна работилница Европа“.

Директорът на училището домакин, Емил Райков приветства участниците – ученици от 11-и клас, активни младши посланици на Европейския парламент и членове на Младежкия общински парламент. Той сподели удовлетворението си от сътрудничеството с „Учебна работилница Европа” и чудесната възможност по повод Деня на Европа да се разговаря с младите хора за тяхната Европа, за демократичните ценности и човешките права и да бъдат провокирани да разсъждават по тези теми.

„Ние трябва да изграждаме с отговорност критично отношение към случващото се в обществото, защото никой не живее сам. Изказвайки мнение, публикувайки нещо в публичното пространство, трябва да сме внимателни дали това е вярна информация“, каза Председателят на Управителния съвет на „Учебна работилница Европа“, Пенка Спасова, въвеждайки в темата за медийната грамотност и фалшивите новини.

Разговорът с аудиторията започна с представянето на Алекдсандра Руменова от 11-и клас, която е удостоена с почетното звание „Посланик за един ден на страна членка на ЕС“, в съвместна инициатива на Н.П. посланика на Великобритания у нас г-н Роб Диксън и вицепрезидента на република България г-жа Илиана Йотова. Александра прочете своето кратко, но емоционално и добре аргументирано есе на тема: „Ако бяхте посланик за един ден как бихте помогнали на България да се възстанови от пандемията“. Дори без да дочака въпроси, тя сподели какво й е донесъл този успех: интервю с Николай Колев от „Дарик радио“ – Плевен за свободата на медиите и влиянието на фалшивите новини и как да ги разпознаваме, колко е важно младите хора да бъдат грамотни; участниците в инициативата са били включени в среща с журналистите от БНР Силвия Великова и Ирина Недева, организирана от Асоциацията на европейските журналисти, на която са чули освен тревожни констатации, оптимистични думи за младите българи, за шанса всеки да стане добър журналист, ако вярва в себе си и своите възможности.

Сътрудникът на „Учебна работилница Европа“, Иванка Ватева представи в презентация полезни факти и конкретни примери за фалшиви новини, съвети за разпознаването им и причините България да бъде на последно място в Индекса за медийна грамотност за 2021 г. Тя постави акцент върху това, че медийната грамотност е ключ към активното участие в демократичния живот. Както и върху факта, че при определяне на Индекса за медийна грамотност най-голямо (общо 40%) е влиянието на заключенията от международния тест  PISA, който се провежда с учениците в 9-и клас, като само оценката за функционална грамотност при четене е с 30% тежест.

Оживена дискусия с публиката се получи в отговор на въпросите на организаторите за това, откъде младежите черпят информация, попадали ли са на фалшиви новини и как реагират, защо свободата на изразяване е важна за обществото. Оказа се, че единайсетокласниците от ДФСГ „Интелект“ са много будни и информирани. Неколцина споделиха, че са попадали на фалшиви новини, че при съмнение търсят компетентно мнение, че първо предупреждават близките и приятелите си, а се е случвало и да подават сигнал за такива новини.

В края на презентацията учениците бяха провокирани с бърз тест – 8 заглавия на реални медийни публикации, които трябваше да определят дали са верни или не. В повечето случаи всички се ориентираха правилно.

Урокът завърши с обща снимка и взаимно обещание за нови интересни и полезни срещи.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...