Акценти
Начало / Образование / В ДФСГ „Интелект” отбелязаха световната година на варивата с дегустации

В ДФСГ „Интелект” отбелязаха световната година на варивата с дегустации

Учениците от ДФСГ „Интелект” в Плевен отбелязаха световната година на варивата. 2016-та е обявена специално за година на бобовите растения от 68-мата Генерална асамблея на ООН. Акцентът е поставен върху варивата, за да се насочи общественото внимание към високата хранителна стойност, която имат тези култури, както и да се обърне внимание на устойчивия начин за производство на храна, обезпечаване на хранителната сигурност.

Именно затова ученици от 9а, 9г и 10г клас на училището, съвместно с участниците в проект „Зелена икономика”, представиха информационни табла на български и немски език с видовете варива и тяхната хранителна стойност. Варива като леща, грах, боб, елда, булгур и нахут са отличен източник на растителен протеин и ценни аминокиселини и са важна част от разнообразното и здравословно хранене.

ДФСГ Интелект

Учениците дегустираха различни видове рецепти с варива, приготвени и представени от техни съученици. Участниците в проект „Зелена икономика” представиха и кулинарни книжки на немски и български език.

Информирането за качествата на варивата и стимулирането на интереса към тях може да повиши консумацията.

Снимки: ДФСГ „Интелект“

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...