Акценти
Начало / Общество / В Дунавския басейн днес и утре ще се повишат водните нива

В Дунавския басейн днес и утре ще се повишат водните нива

Повишения се очакват в долните течения на реките, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) през това денонощие валежите ще са в процес на спиране, а в сряда ще е без валежи.

През денонощието 8 ч. на 10 до 8 ч. на 11 април речните нива в по-голямата част от страната са се повишили. Несъществени понижения са регистрирани на отделни измервателни пунктове. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са колебания от – 12 см до + 74 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре, вследствие на оттичането на реките, ще се повишат водните нива в долните им течения. Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 12, 13 и 14 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес по-значително ще бъде покачването на водните нива в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...