Акценти
Начало / Образование / В ДГ„Слънце“ в град Левски стартира проектът  „Учим заедно български език“

В ДГ„Слънце“ в град Левски стартира проектът  „Учим заедно български език“

 В Община Левски се проведе встъпителна пресконференция във връзка със стартирането на Проект „Учим заедно български език” в ДГ „Слънце”, финансиран с подкрепата на „Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” /ЦОИДУЕМ/. Общата стойност на проекта е 38 703,87 лв. Продължителността на проекта е 24 месеца.

Проектът е насочен към осигуряване на благоприятни условия в детската градина за съвместна образователна дейност на деца с различен етнически произход, насочена към овладяване на книжовния български език, успешна социализация и равен старт за бъдеща учебна дейност. Основна проектна дейност е допълнителното обучение по български език в два клуба „Златно ключе“ с общо 35 деца на 4-6г. възраст от български, ромски и турски произход, които не владеят добре български език. Обучението се провежда от учители на детската градина – Виолета Видолова и Севдие Алиева. Дейността на клубовете ще бъде условно разделена на два периода – през учебно и неучебно време. През учебно време ще се провеждат занимания по български език с преобладаващи обучителни задачи. В неучебно време, дейностите на клубовете ще имат повече развлекателен и социализиращ характер, свързан с практическото овладяване на българския език в нови житейски ситуации. Всеки месец ще се провежда „Детско утро”, извън детската градина. Ще се представят две мероприятия пред родителите и всички деца от детската градина – „Весел карнавал“ и финално състезание „Знаете ли, български ?“. Ще се проведат обучения за педагози, насочени към повишаване практическите им умения за работа в мултикултурна среда.

В края на проекта очакваме повишаване на индивидуалните постижения на децата от целевата група не само по български език, но и готовността им за учебна дейност. Чрез разнообразните проектни дейности децата по-лесно ще изградят приятелства, ще се социализират и ще получат равен шанс за просперитет.

ДГ „Слънце” е с доказан авторитет в Община Левски и Област Плевен. Детската градина има подкрепата на общинското ръководство и изпълнява общинската образователна и културната политика, в съответствие със законите на страната. Реализирането на Проект „Учим заедно български език” ще допринесе за утвърждаване на ДГ „Слънце” като учебно заведение – еталон за етническа толерантност и успешна социална интеграция.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...