Акценти
Начало / Икономика / В Брест започва строителство на голяма складова база за пресни зеленчуци

В Брест започва строителство на голяма складова база за пресни зеленчуци

Фирма от село Брест започва изграждането на голяма складова база за пресни зеленчуци на територията на селото. Първата копка беше направена на 17 февруари в присъствието на кмета на община Гулянци Лъчезар Яков.

Складовата база ще се простира на 5 000 кв.м площ, строителството й трябва да приключи до месец юни. Капацитетът ѝ е 5 000 тона зеленчуци. Стойността на целият проект е около 5 000 000 евро. Тази година земеделският производител има готовност да засее 2 000 дка със зеленчуци. Идеята е в последствие базата да бъде разширена и да се ползва и от другите зеленчукопроизводители в района.

Според Павел Стоименов, управител на фирмата зеленчукопроизводството е традиционно за района и е нужно да се търсят варианти за съживяване на сектора, още повече, като се има предвид големия процент вносна продукция в момента. „Първата стъпка е да възстановим поливните системи и да изградим складове за съхранение на зеленчуците, с нужните сертификати и качество, което да ни прави конкурентоспособни. Близостта ни до р. Дунав е изключително предимство и трябва да го използваме. Затова двете дейности – създаване на поливни площи и изграждане на складова база вървят паралелно”, поясни Павел Стоименов и допълни, че с възраждане на зеленчукопроизводството в община Гулянци, може да се задържат младите хора тук, а също да се върнат тези, които са заминали да търсят препитание в чужбина. Той благодари на кмета на общината за подкрепата и съдействието, които оказва на бизнеса и земеделските производители и за работата в посока подобряване на общинската инфраструктура, което е от изключителна важност за привличането на инвестиции.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...