Начало / Общество / В Белене празнуват 51 години от обявяване на селището за град

В Белене празнуват 51 години от обявяване на селището за град

С богата програма от културни и спортни събития в Белене отбелязват 51 години от обявяването на селището за град. Празничната програма започна днес с откриване на изложба „Плетива и гоблени от ръцете на Пенсионерски клуб „Надежда”. Тя беше открита от кмета на община Белене Момчил Спасов, който подари на организаторките на изложбата  по една червена роза.
Изложбата в ПК „Надежда” ще бъде отворена и през останалите три празнични за Белене дни срещу символичен вход от 1 лв. Събраните средства ще бъдат преведени по банковата сметка на Ирина Бучева – 28-годишната жена от Белене, която е парализирана от повече от две години и на която й предстои лечение в руска клиника, научихме от Ралица Господинова.

11947601_изложба Белене

През утрешния ден са предвидени няколко спортни прояви, съобщават от общинската администрация на крайдунавския град. В 9 часа ще започне церемонията по именуване на Спортна зала по борба „Тодор Генчев” . Веднага след това на стадион „Гигант” е стартът на турнир по борба “Петър Мънев” с участието на спортните клубове: ”Класик” – Белене, “Ботев” – Враца, “Черноморец“ – Бургас, “Оряхово” „Левски” – София, „Селановци”.

В  11 часа в Обредната зала е публичното представяне на Алманах “100+ причини да се гордеем, че сме беленчани” и на новата стихосбирка на Божидар Богданов  „Птеродактили” /пейзажна лирика от Дунав/.

В 16 часа в алеята пред Общината ще бъде открита фотоизложбата “Белене-калейдоскоп на времето”

Вечерта от 18 часа на стадион „Гигант” започва първата част на Мото Рок фест.

Официалното откриване на празниците, които преминават под мотото „Белене – град древен и млад” ще е от 19 часа на 4 септември с концерт наградския  площад. В него ще вземат участие  ФА “Димум”,  самодейци  и изпълнители от  община Белене ; Етрополска духова музика.

Празниците ще продължат с разнообразни прояви на 5 и 6 септември.  Ще бъдат отслужени тържествени литургия за здравето на жителите и просперитета  на Община Белене  в църква „Св. Вмч.  Георги Победоносец”  и в църква  „Рождение на   Блажена Дева Мария”.  На 5 септември от 19.30 часа на площад „България” е началото на Боби шоу – музикална програма с фокуси, клоуни и много изненади за публиката.  А от 21 часа започва концертът спектакъл „Болярите на танца” на ансамбъл „Чинари”.  Голям концерт на площада ще има и на 6 септември от 20 часа на квартет „Интро”. В 21 часа на сцената излиза глупа БТР.

Пъстри илюминации в 22.30 часа на 6 септември ще закрият празниците в Белене.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...