Начало / Любопитно / В Белене посрещат днес статуята на Дева Мария от Назарет

В Белене посрещат днес статуята на Дева Мария от Назарет

Днес в 19 часа на площад „Радецки” в Белене ще бъде посрещната статуята на Дева Мария от Назарет, Царица на Европа. Иконата се съпровожда от отец Джованни Леонарди, францисканец от светилището на Лорето. Статуята ще остане в Белене  до 5 май, съобщават от Културен център „Евгений Босилков“ – Белене.

Във вторник статуята ще бъде в Църквата “Рождение на Дева Мария” (ул. Страцин 2), от 8.00 ч. до 18.00 ч. След 18.00 ч. тя ще замине за квартал „Лозенец“ (Кръстопът Румянцев/Раковски).  В сряда статуята ще бъде в Църквата “Свети Антон Падуански” (ул. Братя Миладинови), от 8.00 до 18.00 ч. След 18.00 тя ще замине за квартал „Букет“ (Кръстопът Столетов /Церковски), където от 19.00 ч. ще бъде отслужена Света Литургия. В четвъртък  тя отново ще бъде в Църквата “Рождение на Дева Мария” (ул. Страцин 2), от 8.00 до 16.00 ч.

След това статуята ще замине за село Малчика.

Статуята на Дева Мария е изработена от францисканците в Светата Земя в град Назарет, а  през 1998 и 1999 година тя обикаля целия свят, като подготовка за големия юбилей през 2000 г. След това статуята е подарена на Светилището на Светата Къща на Мария в град Лорето (Италия), където местните Францискани са организирали около нея движение, наречено Мариена Световна Мисия и Мисията на Мария от Назарет в Европа.

От 2008 г. (150-годишния юбилей от Явленията в Лурд), до 2017 г. (100-годишния юбилей на Явленията във Фатима), тази статуя обикаля всички европейски държави, за да се събужда християнската вяра и любов към Дева Мария.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...