Акценти
Начало / Култура / В Беглеж отбелязаха 71 години от рождението на Гена Димитрова

В Беглеж отбелязаха 71 години от рождението на Гена Димитрова

Само за ден в Беглеж отвориха за посещение родната къща на Гена Димитрова. Поводът е 6 май, рождения ден на оперната прима. Така в родното село на именитата българска оперна певица отбелязаха 71 години от рождението й.

За да стане възможно това, помагат учениците от местното училище и хора от селото, които по инициатива на кмета Павлина Владимирова почистват двора на къщата, в който са избуяли храсти и треви. За съжаление кметството в Беглеж няма отпуснати средства за поддръжка на родния дом на Гена Димитрова, който нейната сестра – Надка Русева, дари на Община Плевен с условие до три години да стане музей. В края на миналата година от Плевен прехвърлиха имота за стопанисване на кметството в Беглеж, без осигуряване на средства за това и на щат.

Кметът Павлина Владимирова се надява на административна помощ от Община Плевен, за да отговорят на условията на дарението и къщата да остане музей и да бъде отворена за посещение от всеки, който иска да се докосне до спомена за великата Гена Димитрова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...