Акценти
Начало / Образование / Върху агресията в училище дискутираха ученици от ПГСС „Проф. Иван Иванов” –Долни Дъбник

Върху агресията в училище дискутираха ученици от ПГСС „Проф. Иван Иванов” –Долни Дъбник

„Толерантност срещу агресията” беше темата на дискусията, която се проведе в ПГСС „Проф. Иван Иванов“ гр. Долни Дъбник. По модела „На кафе” директорът и психологът на професионалната гимназия, представители на неправителствени организации и ученици дискутираха темата, която става все по-актуална заради зачестилите прояви на агресия в българските училища, особено след злощастния инцидент в училището  в гр. Славяново.

„Ние като НПО организация, родители и учители сме изпълнени с особена грижа към ученици и учителски колективи, заради зачестилата агресия през последните години. Общественото мнение е винаги в позиция на постоянен обвинител към педагози и за пореден път безпощадно изрази своето недоволство. Никой обаче не си даде сметка как обвиняемите учители са поставени в изключително сложна обстановка. Въпреки че всички ние обединяваме усилия, тази случка за пореден път затвърди мнението, че подобен инцидент може да се случи по всяко време и на всяко място. Агресията не е от вчера, но тя като че ли неотлъчно върви с промени в обществен план. Колкото са по-сериозни и радикални, толкова повече се отразяват върху поведението на деца и млади хора”, сподели Даниела Димитрова, председател на Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища”.

Според Димитрова младите хора не разпознават агресията, което е беда, и изобщо не си дават сметка за последствията при подобни взаимоотношения. Тя посочи, че не разполагат с конкретна статистика за жертвите на агресията, но наблюденията, които имат, показват дефицит на респект към семейство, училище и други институции. „Не знаем къде и кога точно се загуби институционалният авторитет, но явно е някъде по пътя към прехода и това е много тревожно. Оказва се на практика, че ние развиваме с голямо темпо технологиите, а в същото време душите на децата ни остават пусти, изгубени и не развиващи се”, изрази тревога Даниела Димитрова. Тя коментира и това, че при нормално развитие на обществото гимназистите „би трябвало да са вече формирани личности с житейски ценности и приоритети”.

На въпрос как могат да се променят представите за общуване при младите хора Димитрова беше категорична, че темата за агресията трябва да е на дневен ред. „Когато започнахме разговорът в ПГСС „Проф. Иван Иванов“, участниците замълчаха и затаиха дъх. Стартирането на днешния разговор след случая в Славяново, със сигурност ще остави траен белег, макар и малък, в съзнанието им. В дискутирането на подобен вид теми е добре да вземат участие и представители на „външният“ свят, в лицето на експерти и родители. Не е редно да се разчита само на педагогическия персонал, защото те имат не леката задача да обучават и обгрижват училищните си задължения. Ето защо външният свят трябва да внася един по-различен ракурс в наболелите теми. Родителите са основата, но ние нямаме пълния контрол над тяхното поведение и отношение към техните деца. Родителската абдикация все повече дава своите горчиви плодове. Това е така, защото те са онова поколение, което се интересува и до ден днешен само от правата, но не и от задълженията си”.

Виолета Манчев от Младежкото бюро за читалищни услуги и граждански инициативи посочи, че програмите, по които работят, са насочени точно към развиване умението на младите хора да защитават мнението и позициите си чрез дискусии. „При ситуация на конфликт учениците откровено заявяват, че биха прибягнали към насилие, защото това е начинът на живот на всички млади хора. Но признаха също, че разговорът, общуването и понякога премълчаването са по-ефективните форми за разрешаване на конфликти от всякакъв тип”, каза Манчева.

В края на дискусията Даниела Димитрова и Виолета Манчева изказаха благодарност на директорката на гимназията – Галя Денева-Кръстева, за разбирането и съмишлеността, която им оказва всеки път, при изяви в училището. Искрено се надяваме, че взаимната ни работа ще бъде увенчана с положителни резултати, казаха те.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...