Акценти
Начало / Здравеопазване / Въпреки очакванията, броят на болните от грип в областта намалява

Въпреки очакванията, броят на болните от грип в областта намалява

грип

Болните от остри респираторни инфекции и грип в Плевен намаляват, въпреки прогнозите, че до дни в областта ще бъде обявена грипна епидемия. Заболеваемостта в момента е 159 на 10 000, показват данните от наблюдаваните седем големи лекарски практики. Сравнени с предходната седмица, има намаление с 10 пункта, коментира д-р Бонеслав Бонев, началник на отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ-Плевен. Той поясни, че в момента средната заболеваемост в страната е 155 на 10 000, а ние сме малко над нея, но в никакъв случаи не може да се говори за епидемично разпространение на грип.

От РЗИ продължават да следят ежедневно заболеваемостта от грип и при констатирано епидемично увеличение на заболелите, ще бъде свикана областната комисия, която решава дали да бъде обявена грипна епидемия в областта.

За обявяване на епидемия е необходимо болните от грип и остри респираторни инфекции достигнат  300 на 10 000. В момента нашата област е на осмо място по заболеваемост от респираторни инфекции.

 Ще припомним, че  миналата година в областта не бяха достигнати епидемични стойности на болни от грип и учениците се разминаха с грипната ваканция. При обявяване на грипна епидемия, освен преустановяване на учебните занятия, се засилва контролът при приемането на деца в яслите и детските градини. Друга мярка е отменяне на детските и женските консултации, както и свижданията и плановите операции в болничните заведения.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...