Начало / Култура / Вълнуваща среща изживя писателката Неда Антонова с плевенката публика

Вълнуваща среща изживя писателката Неда Антонова с плевенката публика

С много вълнение тази вечер писателката Неда Антонова излезе пред плевенска публика. В Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ тя представи своите най-нови книги – „Царица Елеонора“ и „Съвършената Преподобна Стойна, неканоничната светица“, и влезе в диалог с публиката.
„Очаквам тази среща много отдавна и все се питах защо не ме канят в скъпия на сърцето ми Плевен. Така и не разбрах, но се надявам сега да разбера отговора. Идвам тук с огромно желание да се видя с хората, които са ми били близки в ранните години, когато започвах, когато всичко беше възможно, с хората, с чиито вкус съм се съобразявала, защото за мен това беше много важно. Плевенският край ми е не само роден, това е един край, който съществува във всички мои книги. Каквото и да пиша, все нещо ще намеря в Плевен да става или някой да е от Плевен. Тук ми е хвърлен пъпът, както се казва. Аз нямам по-близки хора от плевенчани. Разбира се, живея в Търговище, там имам също много приятели, но все пак аз съм израсла тук“, така Неда Антонова обясни какво чувства минути преди представянето на нейните книги.

Балкански ритми читалище Пробуда
Самото представяне откри Вокална група „Балкански ритми“ към НЧ „Пробуда“ – Плевен. Всъщност именно читалището е инициатор на дълго чаканата от писателката среща.
Самите книги са писани на документална основа. Авторката на романите сподели, че няма достатъчно факти и за двете героини на книгите й, но много би се зарадвала, ако след време излязат още факти за тези две бележити жени.

Балкански ритми читалище Пробуда
Неда Антонова е авторка на 18 произведения, от които 4 са пиеси, а другите са романи. Вече тече работата и по новата й книга, която е посветена на любовта между Христо Ботев и Венета. Половината от книгата, озаглавена „Неговата любима“, вече е готова, поясни авторката. Неда Антонова допълни, че сега се е завърнала от Букурещ, където е събирала информация. Именно там за първи път в чужбина тя се е почувствала горда, че е българка, научавайки, че центърът на Букурещ някога е бил притежаван от българските предприемачи. Относно романтичния аспект на новата книга, авторката сподели и един любопитен факт. Венета е била на възрастта на Ботев, разведена и с дете, не е била и красива, което е било скандално за онези години. Не е имала и сключен брак с бележития революционер. Въпреки това Ботев казва на един свой приятел за нея, че тя не му е жена по църковните тефтери или по гражданските свидетелства, а че тя му е либе и това вече значи нещо.

Неда Антонова

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...