Акценти
Начало / Любопитно / Възстановка на автентичен средновековен лагер представят в Ловешката крепост

Възстановка на автентичен средновековен лагер представят в Ловешката крепост

На 18 и 19 юли, събота и неделя, в Ловешката крепост ловчалии и гости на града ще имат възможността да видят възстановка на автентичен средновековен лагер от периода на Второто българско царство. Туристическата атракция е организирана от Община Ловеч и ще бъде изпълнена от Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна. Лагерът се състои от няколко шатри, издържани в средновековен стил според наличната за периода информация, като в същата стилистика са и посудата, костюмите и екипировката на участниците.
В двата дни на атракциона ще бъдат провеждани демонстрации на автентични занаяти, стрелба с лък, различни средновековни игри, в които могат да се включат и зрителите – настолни или физически съревнования, стрелба с лък, мятане на копие и прашка и др.
Ще бъде експониран и своеобразен музей на открито, в който ще бъдат показани средновековни оръжия, доспехи и дрехи, копия на музейни експонати или издържани според източници от периода. Всички реплики са изработени от членове на Сдружение „Чигот“ и са напълно функционални, а авторите им може да дадат допълнителна информация за техните характеристики и употреба. В двата дни на атракционното събитие ще бъде показана търновска керамика, изработена по археологически находки, която посетителите ще може да си купят.
Голямата атракция ще бъде демонстрацията по историческа фехтовка, по време на която публиката ще може да види истински мечове в действие.
Работното време на средновековния лагер в събота, 18 юли, ще бъде от 9:00 до 18:00 ч., а в неделя – от 9:00 до 15:00 ч. Организаторите са подготвили по две мероприятия всеки ден от 10:30 и 15:00 ч. Те ще се състоят от лекция, обхващаща периода на възстановката, обиколка на лагера и различните изложения, както и кратка история на крепостта.
Веднага след лекцията ще бъдат представени няколко демонстрационни сражения. След бойната демонстрация за новодошлите посетители ще бъде изнесена втора лекция.
Извън рамките на тези две събития посетителите може да посетят различните части на лагера: изложение на кухненски пособия и кулинарията на Средновековието; музей на открито с бойна екипировка от периода на Второто българско царство; битово изложение на различни тъкачни методи и бродерия от периода; изложение на керамика от периода; изложение облеклото на Средновековието; изложение на средновековната книжовност; мишена за стрелба с лък, като посетителите ще могат да стрелят.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...