Акценти
Начало / Общество / Възрожденски песни и празнични слова по повод Деня на будителите звучаха в Плевен (снимки)

Възрожденски песни и празнични слова по повод Деня на будителите звучаха в Плевен (снимки)

Пред паметника на патриарха на българската литература – Иван Вазов, днес плевенчани  отбелязаха Деня на будителите и отдадоха почит към онези, които през вековете са запазили огъня на българщината в сърцата на всеки един от нас.

Ритуалът започна с изпълнения на възрожденски песни от Общинския духов оркестър  с диригент Пламен Марков, след което плевенски свещеници отслужиха молебен.

С поздрав към хората на духа се обърна арх. Трифон Иванов, изпълняващ длъжността кмет на Община Плевен. „В Деня на будителите всички ние се прекланяме пред паметта на  големите българи, за които духовността е не само призвание, а същност и мисия. Векове наред българската духовност е била и остава стожер на националното ни достойнство и памет. Безброй радетели на българското самосъзнание, книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение вградиха своята любов към родината и смелите си мечти  в свещилището на българската духовност. Всички ние можем да се гордеем с техните днешни следовници. Безспорните  им постижения ни дават самочувствие на българи и достойна част от  от европейската общност с уникалния ни дух, светоусещане и култура”, каза в словото си арх. Трифонов. Той акцентира и върху това, че днешният ден е повод за размисъл за ценностите в нашето общество.

Десетки граждани, ученици, представители на институции, дейци на културата  и политици поднесоха цветя пред паметника на Иван Вазов. Глави пред патриарха на българската литература сведоха и двамата кандидати за кмет на Плевен, които днес се явяват на балотаж.

Цветя поднесе и областният управител на Ралица Добрева.

Празникът продължи с изпълнения на Общинския духов оркестър.

Следваща Предишна
IMG_4525ден на будителите
IMG_4523ден на будителите
IMG_4546ден на будителите

IMG_4549ден на будителите
IMG_4550ден на будителите
IMG_4535духов оркестър
IMG_4538трифон иванов-ден на будителите
IMG_4559 димитър митев
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...