Акценти
Начало / Образование / Възрожденска библиотека „Книжици за прочитъ“ откриха в НУ „Христо Ботев” – Плевен

Възрожденска библиотека „Книжици за прочитъ“ откриха в НУ „Христо Ботев” – Плевен

С тържествен сигнал от фанфарния оркестър на НУ „Христо Ботев” – Плевен и под звуците на Ботев марш  в училището беше открита възрожденска библиотека.

Цветелин Горанов – директор на училището представи идеята си за създаването на Възрожденска библиотека, значимостта ѝ за патриотичното възпитание на малките ученици и възможността да се запознават с различни исторически факти, интересни произведения и редки издания на българската литература. Разказа как тази инициатива е грабнала сърцата на родители, общественици и партньори на училището, които с радост предоставят интересни и ценни литературни произведения. Благодари на всички съмишленици и дарители, както и специално на  Мирослав Михайлов – историк и преподавател по история, по чиято идея е името на библиотеката – „Книжици за прочитъ“.

В своето слово той поздрави директора за активната патриотична дейност, за множеството инициативи и представи интересни факти от българската история, с които всеки един от нас трябва да се гордее.

Голяма част от книгите в библиотеката са дарение от Владислав Монов – родител и  общински съветник.

Илиян Йончев – бивш възпитаник на училището, дари книгата „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, издадена през 1901 година.

Инж. Свилен Крумов, родител, дари един от най-ценните и редки екземпляри на библиотеката – „Отбраната на Плевен“, книга на повече от 130 години, написана по бележки на турски пълководци.

Общинският съветник Николай Маринов предостави интересни книги от своята лична библиотека.

В програмата се включиха Вокална група „Ботевци пеят“ при училището, Румен Марков – гайдар и художник, автор на голяма част от патриотичните картини в училището. Диян Павлов – Джими запозна присъстващите с историята на българската писменост от древността до наши дни. Поетът Боби Горанов представи свое авторско стихотворение, посветено на възрожденците.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...