Акценти
Начало / Образование / Възпитаници на СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Пордим се включват в национална инициатива за подкрепа на нацията

Възпитаници на СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Пордим се включват в национална инициатива за подкрепа на нацията

хороНа 17 март всички училища с профил „Изкуства”  призовават за подкрепа  за  съхранението ни  като нация. Заедно да запазим идентичността си и да съхраним завещаното от дедите ни, е призивът на участниците в тази инициатива.

Поводът за нея е Проектозаконът за предучилищното и училищно образование, засягащи масовото и профилирано музикално образование и възпитание.

Запазването на средните училища с профил Изкуства-музика, хореография и изобразително изкуство, трябва да бъде държавна политика, определена с конкретни текстове в закона, които да запазят профилираното обучение по музика, хореография, изобразително изкуство от VІІІ до ХІІ кл., с държавен образователен стандарт, с типови учебни планове  и програми, утвърдени от Министъра на МОН и съответно със завишен ЕРС, който трайно да гарантира тяхното финансиране.

Заниманията с изкуство са важна предпоставка за духовното развитие и формирането на личността, допринасят за изграждане на творческа мисъл и способности, които биха могли впоследствие да намерят приложение в различни сфери на човешка дейност, категорични са организаторите на инициативата за запазване на профилираното обучение с профил Изкуства от 8 до 12 клас. Средните общообразователни училища с профил ”Изкуства” са „школа  по  българщина”, заявяват те.

В подкрепа на националната инициатива възпитаници на СОУ”Св.Св.Кирил и Методий”с профил”Изкуства” в Пордим правят концерт днес от 12 часа в центъра на града. Те и техните учители канят всички да се хванат  на българско хоро, за  да запазим идентичността си и да съхраним завещаното от дедите ни.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...