Начало / Култура / Възпитаник на НУИ „Панайот Пипков” финалист в конкурса  „Млад музикант на Би Би Си”

Възпитаник на НУИ „Панайот Пипков” финалист в конкурса  „Млад музикант на Би Би Си”

17-годишният плевенчанин Християн Христов е единственият българин сред финалистите в един от най-авторитетните конкурси за млади класически музиканти в Обединеното кралство „Млад музикант на Би Би Си”. Възпитаникът на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен е сред петимата достигнали до финала  в категорията  „Ударни инструменти”, съобщава Класик FM.

Талантливият перкусионист започва да се занимава с музика на 7-годишна възраст, като постъпва в класа по ударни инструменти на Димитър Солаков, а впоследствие на Симеон Серафимов. През 2008г. младият изпълнител получи първа награда от XIX-тия национален конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов” в Бургас, а през 2012г. му бе присъдена трета награда. Християн Христов стана победител на XIV-тия Международен младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори” /2009г./ и XI-тия Международен конкурс за немска и австрийска музика „Magic” /2015г./. Музикантът е лауреат на втора награда от Международния конкурс за ударни инструменти „Пендим”, Пловдив /2009г./ и трета награда от Международния конкурс за ударни инструменти в гр. Тимишоара – Румъния /2011г./

От учебната 2010/2011 Християн Христов е член на Перкусионен ансамбъл „Акцент” (ръководител Симеон Серафимов), с който има много награди, участия в концерти и фестивали. През учебната 2015/2016 Християн Христов бе избран за стипендиант по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата. В момента младият музикант продължава обучението си в престижното училище Whitgift School в Лондон, както и в НУИ „Панайот Пипков“- Плевен в самостоятелна форма на обучение.

Имената на победителите във всяка една от категориите на конкурса -пиано, дървени духови, медни духови, струнни и ударни инструменти, ще станат известни през март 2016г. Големият финал ще се проведе на 15 май 2016 г в Барбикан център в Лондон.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...