Акценти
Начало / Икономика / Възможност за узаконяване на неформално придобити умения и знания предлага програма за валидиране на знания

Възможност за узаконяване на неформално придобити умения и знания предлага програма за валидиране на знания

Янчо Андонов

От началото на следващата година започва реализацията на проект „Нова възможност за моето бъдеще” на Министерството на образованието , подкрепен с европейски средства по ОП „Развитие на човешките ресурси”, който ще даде възможност за получаване на документ, удостоверяващ определени умения, придобити неформално и самостоятелно  или така нареченото валидиране на знания. Това научи infopleven от Янчо Андонов, председател на КНСБ – Плевен.

Целта на проекта е да увеличи възможностите за придобиване на професионална квалификация на работната сила, като системата за валидиране на компетентности  ще позволи издаването на документ, който да доказва придобитите извън формалното образование професионални знания и умения, включително на работното място или у дома.

До края на 2014 г. програмата ще се реализира от няколко организации – КНСБ, Подкрепа, Търговско-промишлената палата и Стопанска камара и включването в нея ще е безплатно, обясни Андонов.

Желаещите да участват ще бъдат записвани в електронен регистър и насочвани към съответните професионални гимназии за издаване на документ. Училищата, които ще издават документа, вече са определени. На територията на цялата страна са 221, като в област Плевен са най-много – 21. Всеки кандидат сам ще избира в кой град ще положи изпит за валидиране на знания, като приоритетно кандидатите ще се насочват към професионални гимназии от населеното място, в което живеят.

Целта е в страната да бъдат обхванати и консултирани 10 000 лица, като на най-малко 1 200 от тях  ще бъдат издадени сертификати за притежаваните знания и умения, след полагане на съответния изпит. Валидирането може да става по желание на самия кандидат или по предложение на работодател. Всеки има право само на едно валидиране.

Интересът към програмата е голям, коментира Янчо Андонов, базирайки се на проведена анкета от КНСБ – Плевен сред 20 безработни и 20 работещи лица.

От началото на седмицата в Плевен върви обучение на консултанти и оценители на професионални компетентности, като в рамките на проекта се предвижда да бъдат обучени 1000 в цялата страна.

Предвижда се също да бъде изготвен анализ на необходимостта от въвеждане на системата за валидиране у нас и ще бъдат разработени предложения за нормативното й регламентиране и въвеждане, обясни още Андонов.

 

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...