Акценти
Начало / Икономика / Възможностите за съвместна дейност обсъди търговският аташе на Турция с плевенски бизнесмени

Възможностите за съвместна дейност обсъди търговският аташе на Турция с плевенски бизнесмени

аташе турция -среща плевен

Търговският аташе при Генералното консулство на Турция в град Пловдив Баръш Йеничери беше на посещение в Плевен днес. Със съдействието на Община Плевен той осъществи среща с представители на Търговско-промишлената палата, Стопанската камара, Браншовата бизнес камара и Съюза на частните предприемачи „Възраждане”.

Предмет на срещата бяха икономическият профил на региона, нуждите на местния бизнес, интересът от страна на плевенски фирми за намиране на партньори в Турция, набелязването на сектори с потенциал за привличане на инвестиции и увеличаване на търговския стокооборот между двете страни.

 Турските инвестиции в страната ви  възлизат на 2 милиарда долара, България е втора в класацията при внос от Турция и четвърта по износ у нас, посочи по време на срещата г-н Йеничери. Търговската служба при Генералното консулство има взаимодействие с търговско-промишлените палати в повечето градове в страната, но за нас са важни конкретните контакти по места с представителите на бизнеса. Това е причината да обиколим отделните региони и да се запознаем на място с икономическата картина и възможностите за съвместна дейност с турски фирми.

Съществува споразумение между Турция и ЕС, според което промишлените стоки не се обмитяват, но при селскостопанските тези улеснения не важат. Предстои по инициатива на страната ни през идната 2016 г. това споразумение да бъде ревизирано и очакваме митническите облекчения да касаят всички сектори, каза още г-н Йеничери.

От страна на плевенския бизнес беше заявен интерес за сътрудничество с турски фирми. За активизиране на икономическите отношения търговският аташе обеща да информира своевременно плевенските браншови организации за предстоящи търговски и промишлени изложения в своята страна, както и да търговският офис в консулството да предоставя консултации за потенциални направления за партньорска дейност.

среща-плевен-турски-аташе

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...