Акценти
Начало / Образование / Възможностите за младите хора в Европа обсъдиха на среща в Плевен

Възможностите за младите хора в Европа обсъдиха на среща в Плевен

Възможностите, които програмата Еразъм + предоставя за студентите и всички млади хора в Европа, бяха обсъдени днес на среща в Плевен. Информационната дискусия бе организирана от екипа на Европейски информационен център Европа Директно – Плевен. Темата, по която дискутираха присъстващите, бе „Развитие на младите хора в Европа, чрез програма Еразъм+“.

Срещата бе предназначена за студенти от Педагогически колеж – Плевен към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а нейн домакин беше лично директорът на колежа доц. д-р Емил Бузов. Специално участие в събитието взе Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

„Тук съм, за да насърча младите хора да се включат в програмата и да се възползват от нея. Това е смисълът на днешната среща. Да отговоря и на по-общи въпроси за Европа, какво се случва и накъде вървят нещата. Фокусирали сме се върху образователната възможност на програма Еразъм +, т.е. която подпомага студентите да търсят допълнително образование или квалификации в други страни от Европейския съюз. Има една друга част на програмата, която като че ли остава в сянка. Това е Еразъм + за млади предприемачи, която пък насърчава предприемаческия дух и подпомага младите хора, които са решили съвсем в началото на своя жизнен и професионален път да се захванат с бизнес – как да споделят или да почерпят опит от свои връстници от други страни“, сподели Огнян Златев минути преди началото на срещата.

среща Европа директно 1

В работната програма бе предвидено представяне на услугите на Европейски информационен център Европа Директно – Плевен, на приоритетите на Европейската комисия. В дискусията се включиха и млади хора, които имат опит в дейности, подкрепени от европейската програма. Те са високо образовани младежи от Европейски страни – членки и други държави, пребиваващи в Плевен по Програма Еразъм +.

среща Европа директно 3

Възможността, която предоставя Европейската доброволческа служба на младите хора до 30-годишна възраст, също беше сред акцентите на срещата. Чрез нея като доброволци младежите могат да се потрудят за някоя благородна кауза в рамките на между две седмици и шест месеца в различни точки на света, обясни Огнян Златев. „Идеята е да мобилизираме тази част от сърцата и умовете на младите хора, докато все още не са много наясно с какво искат да се занимават, за да могат да отидат да видят свят и да вземат след това своето решение“, коментира още той.

среща Европа директно 4

Като цяло идеята на срещата бе да се обърне още веднъж поглед към младите хора, към политиките на Европейския съюз, насочени към младежта и образованието. Сред участниците в дискусията бяха студенти, директори и преподаватели от учебни заведения, представители на неправителствени организации. Официални гости на срещата бяха представителят на Министерството на младежта и спорта за Плевен и Ловеч Атанас Кършев, Паулина Кирова, секретар на Община Плевен, Йонита Иванова, началник отдел „Образование“ в местната администрация, Диана Данова, председател на Постоянната комисия по Образование към ОбС – Плевен.

среща Европа директно

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...