Акценти
Начало / Общество / Възможни са локални поройни наводнения във водосборите на река Искър

Възможни са локални поройни наводнения във водосборите на река Искър

Нивата на реките ще се повишават, възможни са локални поройни наводнения във водосборите на река Искър и на реките, разположени западно от нея, предупреждават от Басейнова дирекция – Плевен. Днес около и след обяд валежите ще се активизират и ще вали главно в Западна и Северна България. Количествата ще са 5-15 л/кв.м, в Северозападна България 15-25л/кв.м, на отделни места там ще са 35-40л/кв.м. През нощта срещу петък на места се очакват валежи. В петък през деня от запад валежите ще спират. Най-късно, привечер и в източните райони. В събота краткотрайни превалявания ще има само в отделни, главно планински райони. Количествата на валежите няма да надвишават 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 10 до 8 ч. на 11 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са останали без съществени изменения или са се понижавали. Повишения са отчетени в долните течения на реките Огоста, Искър и Русенски Лом (Дунавски басейн). Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от -83 см до +65 см. В Дунавски басейн днес и през следващите 1-2 дни, вследствие на повишена почвена влажност и прогнозирани валежи, се очакват повишения на водните нива в целия басейн. От 12 и на 13 май, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни повишения във водосборите на реките Вит – целия водосбор и Осъм – целия водосбор. В резултат на очакваните валежи е възможно да има разливи в ниските части около реките в басейна. В резултат на прогнозирани интензивни валежи, са възможни локални поройни наводнения във водосборите на река Искър и на реките, разположени западно от нея.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водни количества на 12, 13 и 14 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Започнало е покачване на водните нива на реките във водосбора. Днес и утре ще има покачване на водните нива в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...