Начало / Култура / Въвеждат такси за ползване на залите на галерия „Бешков”

Въвеждат такси за ползване на залите на галерия „Бешков”

ХГ Илия Бешков - Плевен

В Община Плевен е постъпило предложение от Мирослав Минчев – директор на ХГ «Илия Бешков» за въвеждане на цени за наем при ползване залите на галерията за други събития и изяви, извън провежданите изложби, концерти, литературни изяви, чествания. Предложението на директора на галерията е за ползване на залите за конференции, семинари и различни събития с нехудожествен характер да бъде определена такса, чийто размер да зависи от вида на конкретното ползвано помещение.

Предложението, което ще бъде внесено за гласуване на заседание на Общинския съвет, предвижда такса от 50 лв/час за ползване на Голямата зала на галерията, 40 лв./час – Камерната зала, и такса от 30 лв./час за ползване на главното фоайе на галерията.

На съветниците ще бъде преложена и промяна на цените за концертните програми, изнасяни от общинските културни институти, които също се определят от Наредба № 17. Целесъобразно е да се даде възможност за свободното договаряне на цените на концертните програми, като се приемат минимални цени за това, мотивира предложението си вносителят арх. Трифон Иванов в качеството си на Вр.И.Д. кмет на Плевен.

Целта на тези промени е от една страна гражданите да имат свободен достъп до обекти, общинска собственост и справедливо да бъдат определени цените на услугите, предоставяни на гражданите и организациите, от друга – Общината да възстановява разходите си за предоставените услуги.

Извън предложените минимални цени за концертни програми от Общинските културни институти, които са в диапазона от 100 до 900 лв.в зависимост от времетраенето на програмата, се запазва безплатното участие в мероприятия, провеждани под патронажа на Общинския съвет и Община Плевен.

В момента тече законоустановеният 14-дневен срок, в който заинтересованите страни могат да направят предложения и становища по проекта на предложение за изменение и допълнение на Наредба № 17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...