Акценти
Начало / Здравеопазване / Въвеждат специални мерки в Буковлък и засилено полицейско присъствие заради увеличените случаи на коронавирус

Въвеждат специални мерки в Буковлък и засилено полицейско присъствие заради увеличените случаи на коронавирус

Заради увеличените случаи  на положителни за коронавирус в Буковлък през последните дни  се въвеждат строги мерки за ограничаване на заразата, включително на засилено полицейско присъствие в селото. Това съобщи днес пред журналисти д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ – Плевен и член на Областния оперативен щаб.

Само за последната седмица в областта са регистрирани 29 нови случая на коронавирусна инфекция, като 20 от тях са в село Буковлък. Тъй като има тенденция селото, което е в непосредствена близост да Плевен, да се превърне в огнища на заразата, ще бъдат предприети превантивни мерки за ограничаване на разпространението й, обясни д-р Гарев

От утре ще бъдат поставени КПП-та на двата вход-изхода на селото. Полицаи ще следят по списък поставените под карантина от Буковлък да не излизат извън селото. Дейността им ще бъде подмогната от Жандармерията. Ще бъде засилен контролът и от страна на РЗИ на контактните и на карантинираните, подчерта д-р Гарев.

Засилени ще бъдат противоепидемичнити мерки на всички обекти с обществено предназначение и няма да се разрешава събиране на много хора на едно място. Носенето на маски на публични места в селото ще е задължително.

Ковид-19 е вирусна инфекция, която се предава по въздушно-капков път, затова носенето на маски на обществени места и спазването на физическа дистанция е от изключителна важност за ограничаване разпространението на епидемията, подчерта д-р Атанас Гарев. Той уточни още, че всички нови случаи в Буковлък са доказани с PCR тестове.

От началото на епидемията в  област Плевен диагностицираните с коронавирус са 249. Към момента 7 са на лечение в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, като досега там са лекувани 47 пациенти с коронавирус, съобщи доц. Цветан Луканов, директор на Университетската болница. Броят на заразените медици е общо 5, всички те са в домашна карантина и няма притеснение за тяхното състояние, уточни доц. Луканов.

От началото на епидемията в област Плевен под карантина са били поставени 6 925 лица, към момента броят на карантинираните е 647. Общият брой на излекуваните е 196, на починалите – шестима.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...