Акценти
Начало / Здравеопазване / Въвеждат електронно подаване на болничните листове в НОИ, съкращава се срокът за изплащането им

Въвеждат електронно подаване на болничните листове в НОИ, съкращава се срокът за изплащането им

НОИОт началото на следващата година данните от болничните листове ще се предават по електронен път чрез уеб услуги, предоставяни от Националния осигурителен институт. Това предвижда приета от правителството наредба, която определя реда за представяне на болничните листове в НОИ, информират от правителствената пресслужба. Данните, с изключение на съдържащите се в експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, ще се подават от лекуващите лекари лично или чрез лечебните заведения, в които осъществяват дейност, както и от лекарските консултативни комисии – чрез лечебните заведения, към които са създадени.

Представянето на болничните листове в НОИ по електронен път ще позволи да бъдат скъсени сроковете за изчисляване на паричните обезщетения. Едновременно с това информацията от болничните листове ще преминава през формален и логически контрол, заложен в използвания софтуер, като по този начин ще се намали съществено броят на върнатите за корекция болнични листове.

За работодателите/осигурителите ще отпадне необходимостта от посещение на място в териториалните поделения на НОИ, за да предоставят болничните листове на осигурените от тях лица. Ще отпаднат и разходите за отпечатване и разпространяване на бланките на болнични листове.

Проектът на наредба е съгласуван и одобрен от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и от Надзорния съвет на НОИ.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...