Акценти
Начало / Общество / Въвеждат двукомпонентна такса за детските градини и ясли

Въвеждат двукомпонентна такса за детските градини и ясли

детска градина

Нов начин на плащане на таксата за детските градини влиза в сила от началото на следващата година,  след като Общинския съвет одобри промени в Наредба 17 за местните такси. За ползване на детски градини и ясли родителите вече ще плащат двукомпонентна такса, която е формирана от постоянен размер и доплащане за присъствен ден . За целодневните детски градини и ясли фиксираната месечна стойност е 25 лв., като към нея ще се плаща по 1 лв. за всеки присъствен ден на детето. За седмичните ясли и градини постоянната такса е 30 лв. и също по 1 лв. за присъствен ден.

Досега родителите плащаха 45 лв. месечна такса независимо дали детето е отсъствало от градина или не. С промените за посещаемост на детското заведение без отсъствия таксата ще е 50 лв.

Мотивът за въвеждането на този нов начин на заплащане на таксата за детско заведение е завишените разходи на Общината за издръжка на детските заведения. Анализът на разходите показва, че от 1 януари до 31 октомври 2013 г. за издръжка на детски ясли и градини Общината е заделила от бюджета си малко над 2 млн. лв. Като за същия период приходите от такси са били 989 000 лв. Средствата, които Общината заделя в повече са за покриване на постоянни разходи като ток, топлоенергия, вода, които не са обвързани с посещаемостта.

С промените в Наредба 17 се запазват отстъпките, които са ползвани и досега при посещение на детско заведение.

Половината от фиксираната месечна стойност ще се плаща за деца с един починал родител или когато и двамата родители са студенти. За второ и всяко следващо дете таксата също ще се плаща наполовина. Същото облекчение важи и за деца на  родители с над 70 процента инвалидност, настанени в приемно семейство и за деца-близнаци.

Напълно освободени от постоянната такса са деца, на които един от родителите е с над 90% загуба на работоспособност и деца пълни сираци, както и деца със степен на увреждане 50 и над 50 процента, същото се отнася и за деца –тризнаци.

Постоянната такса за ползване на детско заведение не се заплаща, когато по уважителни причини детето отсъства през целия месец.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...