Акценти
Начало / Общество / Второ заседание по делото срещу размера на местните данъци и такси

Второ заседание по делото срещу размера на местните данъци и такси

Административен съд Плевен ще гледа днес отново делото срещу приетите изменения в Наредбата за местни данъци и такси в Плевен. Делото стартира на 29 февруари, но беше отложено, за да се даде възможност на жалбоподателите – петима плевенчани, да  упълномощят друг адвокат, който да ги представлява. Явилият се на този етап по казуса адвокат Георг Спартански е общински съветник в Общински съвет Плевен и на практика е участвал в гласуването на оспорвания пред съда документ. С този мотив съдът отложи в последния ден на февруари делото, днес заседанието започва в 14.00 часа.

Подалите жалба срещу новите по-високи ставки на данък сгради, данъка за коли и на налога при възмездни сделки с недвижими имоти в Плевен оспорват решението за изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци в Плевен, гласувано през декември миналата година от местния парламент. На същото заседание съветниците намалиха такса смет за граждани и фирми.

Според жалбата на петимата “са допуснати съществени нарушения на процедурата” при приемането на нормативния акт, с който се въвеждат новите размери на трите данъка. Жалбоподателите настояват и за спиране на изпълнението на оспореното решение, за да не се стигне до евентуално надвнасяне на суми от граждани.
Общинският съвет на Плевен вдигна данък сгради от 1,5 на 1,9 промила, за данък за МПС пък ще се плаща между 2 и 6 лева повече за година, а данъкът при покупко-продажба на имот бе завишен от 2,5 на 2,9 процента.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...