Начало / Образование / Второкласници от НУ „Патриарх Евтимий” научиха как се приготвя вкусен хляб

Второкласници от НУ „Патриарх Евтимий” научиха как се приготвя вкусен хляб

Продължава поредицата от събития свързани със здравословното хранене и спорт в „Училище за здраве” на учениците от II „г” клас. По покана на тяхната преподавателка Милена Борисова гости на децата бяха собствениците на плевенска пекарна, за да споделят интересни факти за производството на вкусен хляб, защото изобилието на предлагани артикули в търговската мрежа ни прави малко небрежни към избора на хляб. От друга страна той е основна част от нашата храна и това е причината да му обърнем по- специално внимание.

Доктор Стойкова предложи на учениците да дегустират хляб, приготвен в домашната фурна на пекарната и да го сравнят с бял хляб, който се продава в найлонов плик. Децата вкусиха ръжено-пшеничен с орехи, с лимец и твърда пшеница и пълнозърнест хляб, а тя им разказа за важните му съставки и показа различните зърна и брашната, от които замесват хляба в пекарната. Децата не скриха радостта от вкусния хляб и веднага споделиха, че им мирише на хляба, който месят техните майки и баби. Доктор Стойкова показа истински квас- една от причините за вкусния хляб.

Не закъсняха и непринудените детски въпроси: от какво се прави кората на хляба, как се доставят всички продукти и как така се постига това винаги да има готов хляб във фурната, а за любителите на сладичко беше интересно от какво се приготвят вкусните тарталети. На въпроса „Как се научихте да правите хляб” доктор Стойкова отговори, че дълго са чели и проучвали, след това експериментирали, но основното, което влагат в своето производство, са голямо желание и много любов.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...