Акценти
Начало / Култура / Второкласници от НУ „Отец Паисий“ изнесоха представление за Васил Левски

Второкласници от НУ „Отец Паисий“ изнесоха представление за Васил Левски

Днес, по случай 146 години от героичната гибел на Левски, учениците от II г клас изнесоха пред своите съученици, родители и учители представление за живота и делото на големия ни революционер. Спектакълът е по сценарий на класния им ръководител Цветанка Ангелова, а музикалното оформление – на музикалния училищен педагог Елка Пъшева.

В главната роля на Васил Левски бе шестокласникът от СУ „Цветан Спасов” и бивш възпитаник на НУ „Отец Пасисий” Павел Велков. Животът на именития български борец за свобода оживя в песни, стихове, сценки и снимки. Малките актьори разказаха за неговото детство, монашески години и революционна дейност. Те припомниха епизоди от делото му, оставили ярка диря в съзнанието и родовата памет на българина, а именно: отказа на Левски от монашеството, раздялата с майка му, когато ѝ дава косите си и ѝ казва, че се е посветил на Отечеството, създаването на революционните комитети, предрешенията му, за да не го хванат турските заптиета, залавянето и осъждането му.

В програмата прозвучаха песните „Аз съм българче”, „Песен за Апостола” и „Кажи ми, горо!”, които децата изпълниха с проникновено чувство. Малките второкласници бяха заслужено аплодирани от публиката и поздравени за тяхното изпълнение от директора Иван Вълков.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...