Акценти
Начало / Здравеопазване / Втори етап от проучването за въздействието на радона върху здравето на хората тече в Плевен

Втори етап от проучването за въздействието на радона върху здравето на хората тече в Плевен

Продължава проучването по Националната програма за намаляване въздействието на радона в сгради върху здравето на българската население. Това съобщи днес пред медиите д-р Ирина Джикова от РЗИ – Плевен. През април месец м.г. в различни сгради в област Плевен бяха поставени 101 детектора, които да изследват съдържанието на радиоактивния газ радон, който достига в жилищните помещения. Подмяната на детекторите е трябвало да се извърши след 6 месеца, но поради организационни въпроси, процедурата се е забавила малко.
Досега такова изследване не е правено и целта е да се установи каква е концентрацията на радиоактивния газ в жилищата и да бъдат взети необходимите мерки за намаляване на влиянието му, припомни д-р Джикова. Тя обясни, че сега предстои отчитане и обработване на данните от проучването.
Националната програма за намаляване въздействието на радона в сгради върху здравето на българската население започна през 2013 г. и ще продължи до 2017 г. Живеещите в домовете, в които са поставени детекторите, са попълнили специална анкетна карта, с която се установява вида на почвата, върху която е построена сградата, с какви материали е строежът, проучват се и някои навици на домакинството, които имат отношение към проблема.
Радонът е естествен радиоактивен газ, който се образува при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Той достига до повърхностните земни слоеве и въздуха и така прониква в жилищата. Концентрацията му е по-голяма през зимните месеци. Изложени на по-голямото му въздействие са приземните етажи на сградите и помещения, които са изградени без стабилна основа. Видът на сградата, старо или ново строителство е, няма съществено значение. Радонът, който е без цвят и мирис, прониква през всякакви пукнатини в пода на сградата, през кухини на вътрешни стени, каналите, комуникационните тръби. Вдишването на въздух, съдържащ високи нива на радон за дълъг период от време, може да повиши риска за развитие на рак. Смята се, че той е на второ място като причинител на рак на белите дробове след тютюнопушенето.
За предпазване от високо съдържание на радон в жилищата е важно тяхното редовно проветряване и изграждането на вентилационни отвори, подчерта д-р Джикова. Естествената вентилация обаче е само временна мярка, тъй като намалява комфорта на обитаване на жилищата, особено през зимата. Затова се прави това национално проучване, за да се установи има ли опасно висока концентрация на радон в сградите и какви специални мерки трябва да бъдат предприети за намаляването й.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...