Акценти
Начало / Култура / Вторият фестивал на китарата – Плевен 2016 вече е открит

Вторият фестивал на китарата – Плевен 2016 вече е открит

С концерт тази вечер в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков” в Плевен беше официално открит Вторият международен фестивал на китарата – Плевен 2016. Гости от 21 държави и 202 участници ще се включат в конкурсната програма на фестивала. Победителите в отделните категории ще получат правото да участват в шест концерта в страната, които ще се проведат през 2017 г. Това обяви при откриването художественият директор на фестивала и главен негов организатор Николай Михайлов. За мен е чест да съм част от емоцията, наречена Международен фестивал на китарата – град Плевен, каза той и благодари на всички за оказаното доверие, участвайки в културния форум.

img_6320festival-kitara

Организатор на фестивала е сдружение „Изкуството до мен”. Съорганизатори са читалище „Лик” – Плевен и НУИ „Панайот Пипков”, с подкрепата на Община Плевен. При откриването специален поздрав и цветя бяха поднесени от името на кмета Георг Спартански.

Концертът тази вечер започна с изпълнение поздрав към участниците от хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. Те изпълниха „Лале ли си, зюмбюл ли си” и „Дилмано, дилберо” в съпровод на класическа китара.  След което преподавателят по класическа китара в  НМА „Панчо Владигеров”  – Росен Балкански, изпълни авторската си пиеса Скерцо.

img_6303festival-kitara

С много аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на двамата лауреати от миналогодишното издание на конкурса – носителят на голямата награда Божана Павлова, която е преподавател в консерваторията в Грац, Австрия и  Георги Димитров, ученик по класическа китара в НУИ „Любомир Пипков”.

Вторият фестивал на китарата ще продължи до 4 декември. В програмата са включени още четири концертни вечери,  конкурс в 13 категории, майсторски класове, изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери.

img_6325festival-kitara

Общият награден фонд на фестивала е близо 24 000 лева. Голямата награда е класическа китара уникат, изработена от лютиера Христо Георгиев, на стойност 8 000 лв.. Тя ще бъде присъдена на победителя в категория „Класическата китара“ – четвърта възрастова група „Без възрастови ограничения“. Победителят в тази категория ще получи и парична награда от 1500 лева.

img_6323festival-kitara

img_6312festival-kitara

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...