Начало / Здравеопазване / Втора кампания за безплатни имунологични прегледи ще се проведе в Плевен

Втора кампания за безплатни имунологични прегледи ще се проведе в Плевен

Емилияна Конова

Общо 42-ма души са изследвали безплатно състоянието на имунитета си в два от трите медицински центъра, в които се провеждаха прегледите. Това съобщи пред медиите доц. д-р Емилияна Конова в пресклуба на БТА днес. Изследваните са преминали през медико-диагностичните лаборатории по имунология към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД – Плевен и МЦ КИРМ „Св. Елисавета” – Плевен. 24 от пациентите са били деца на възраст от 2 до 18 години, като при 11 от тях или 45% е констатиран имунен дефицит. При 8 от изследвалите се възрастни също е открит наличието на такъв дефицит. На всички прегледали се е съставена схема за индивидуална терапия и техният здравен статус ще бъде проверен отново след време, поясни доц. Конова. Тя допълни, че процентът на хората, на които е установен имунен дефицит е висок, но това се дължи на факта, че те са често боледуващи лица, при които е имало съмнение за подобен проблем.

Не всички желаещи, обаче, са успели да се изследват в рамките на кампанията. Именно за това на 29 април – Международният ден на имунологията, двата медицински центъра отново ще отворят врати за безплатни изследвания на имунния статус. Необходимо е предварително записване, което може да се направи още сега в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” и МЦ КИРМ „Св. Елисавета”. Доц. Конова беше категорична, ще направят всичко възможно подобни кампании да се провеждат през 2-3 месеца, защото наистина много хора не знаят, е имат такъв проблем. Тя призова всеки, който приема повече от 2-3 пъти годишно антибиотици, разболява се често или пък е подложен на голям стрес, да се изследва, защото именно това са най-честите признаци на проблем с имунитета.

Изследването се поема от Здравната каса, но така или иначе без направление цената му е около 35 лева, така че не проблем съмняващите се в здравния си статус, да го направят, уточни още доц. Конова.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...