Акценти
Начало / Крими / ВТАС потвърди наложени от Плевенския съд наказания по дело за пране на пари

ВТАС потвърди наложени от Плевенския съд наказания по дело за пране на пари

Великотърновският апелативен съд е потвърдил изцяло присъда на Окръжен съд – Плевен, с която са наложени наказания от по 3 години лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 лева за всеки от двамата подсъдими, както и отнемане на финансови средства (предмет на престъплението) в общ размер на 177 000 лева, съобщиха от пресцентъра на ВТАС.

Със своя присъда от 12.07.2016 г. Окръжен съд Плевен е признал подсъдимия Мирослав А. (македонски гражданин с постоянен адрес в гр. София) за виновен в това, че на 07.07.2011 г. в Плевен извършил два пъти финансова операция парична сума в размер на 83 000 лева, за която знаел, че е придобита от Александър Б. К. чрез тежко умишлено престъпление – измама.

По обвинение за пране на пари първоинстанционният съд го е осъдил на 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложил условно с изпитателен срок от пет години, като е наложил на подсъдимия и глоба в размер на 20 000 лева. Мирослав А. е осъден и да заплати в полза на държавата парична сума в размер на 83 000 лева.

Със същата присъда Окръжен съд- Плевен е признал за виновен и подсъдимия  Александър Б. К. от гр. Плевен в това, че на 06.07.2011 г. в гр. Плевен извършил на два пъти финансова операция с парична сума в размер на 94 000 лева, за която знаел, че е придобита от него чрез тежко умишлено престъпление – измама. На подсъдимия е определено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено условно с изпитателен срок от 5 години, както и да заплати глоба в размер на 20 000 лева. Александър Б. К. е осъден и да заплати сумата от 94 000 лева в полза на държавата.

Вземайки предвид наказанията от три предишни наказателни дела от общ характер съдът е определил Александър Б. К. да изтърпи общо 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор.

Присъдата на Окръжен съд – Плевен е обжалвана пред ВТАС чрез въззивни жалби от защитниците на двамата подсъдими.

Въззивният състав, като се съобразил с направените с жалбите оплаквания, становищата на страните, изложени пред въззивната инстанция, и след като  е извършена служебна проверка на присъдата е намерил жалбите за изцяло неоснователни.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред ВКС.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...