Акценти
Начало / Крими / ВТАС отложи делото срещу бившия директор на РДАА-Плевен

ВТАС отложи делото срещу бившия директор на РДАА-Плевен

Поради данни за влошено здравословно състояние на един от подсъдимите, състав на Апелативен съд – Велико Търново е отложил разглеждането на делото срещу бившия директор на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” – Плевен, което беше насрочено за днес. В проведеното днес съдебно заседание е постъпила информация за невъзможност единия от тримата подсъдими – Георги М. Ц., да се яви лично поради тежко здравословно състояние. С оглед изясняване възможността той да участва лично в съдебното производство, съдебният състав е назначил изготвяне на съдебно-медицинска експертиза от вещи лица, съобщиха от пресслужбата на ВТАС. Следващото заседание по делото е насрочено за 22 юни 2020 г.

Въззивното наказателно дело  от общ характер във ВАТС е образувано на основание протест на Софийска градска прокуратура срещу решение на Окръжен съд – Плевен,с което подсъдимите Николай Г. Н. и Илко В. И. са признати  за невинни по обвиненията им за искане на подкуп, за да не извършват контролни проверки на пътя съобразно правомощията им по отношение на транспортна фирма с управител А. И. Т.

Със същата присъда, Окръжен съд – Плевен е признал за невиннен подсъдимият Николай Г. Н. за това, че в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – директор на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – Плевен при ИААА към МТ, при условията на продължавано престъпление (с пет отделни деяния), самостоятелно и в съучастие като извършител с Илко В. И. и Георги М. Ц. (като помагачи), да е нарушил служебните си задължения като разпоредил по телефон на подчинените си длъжностни лица – служители в РДАА- гр. Плевен, намиращи се на различни пътни участъци на територията на област Плевен, да не извършат контролна проверка на пътя по отношение на товарни автомобили, собственост на транспортна фирма с управител А. И. Т., и да съставят актове за установяване на по-леко наказуеми нарушения, но не документирани такива, за които се предвижда по тежко наказание, а също и да е стимулирал в нарушение на регламентираните правила дарствено намерение у С. Г. Д. (управител на друга транспортна фирма) за предоставяне на сума от 1500 лева като дарение за ремонт на сградата на РДАА-гр. Плевен и да е приел от С. Г. Д. дарение – парична сума в размер на 1000 лева със същата цел, въпреки че транспортната фирма, на която С. Г. Д. е бил управил е била обект на контрол от РДАА-гр. Плевен и в това да не е изпълнил служебните си задължения като не сключил договор за дарение по образец и съгласно изискванията на Закона за задълженията и договорите със С Г. Д., въпреки че бил длъжен да стори това, като деянията да са извършени с цел да набавят за другиго облага и от извършените деяния да са могли да настъпят и са настъпили немаловажни вредни последици.

Съдът е признал за невинни и подсъдимите Илко В. И. и Георги М. Ц. в качеството на помагачи умишлено да са улеснили Николай Г. Н. в извършването на горепосочените деяния и ги е оправдал по повдигнатите им обвинения.

Със същата присъда, подсъдимите Николай Г. Н. и Илко И. В. са признати за невинни по обвинението за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...