Начало / Общество / Всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника

Всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника

Всяка година продажбите на нова техника нарастват с до 8%, което е показател за създаване на модерно земеделие в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на есенното изложение на БАТА АГРО в град Стара Загора. Тя уточни, че от 2011 до 2015 г. включително, всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника.

Втория прием на проекти по под мярка 4.1 се очаква получателите на субсидии да бъдат с 36% повече от при първия. „След оценката на ДФ „Земеделие” по мярка 4.1 досега са сключени 800 договора. Приемът ще бъде обявен в началото на месец октомври. Стопаните ще имат възможност да кандидатстват за целия остатъчен бюджет, който е в размер на 237 млн. евро., информират от Министерството на земеделието и храните.

Независимо от трудностите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори в земеделието в България. Близо 75 000 колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20 % от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината 11 5000 са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 години.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...