Акценти
Начало / Общество / Всички членове на РИК – Плевен са висшисти, 8 са юристи

Всички членове на РИК – Плевен са висшисти, 8 са юристи

Осем от общо 17-членната Районна избирателна комисия, назначена за провеждане на националния референдум на 27 януари 2013 г. са юристи.  С висше образование са и всички останали членове на комисията. Това съобщи днес Евгения Миланова, председател на РИК – Плевен.

Местата в  РИК – Плевен са разпределени както следва: 8 са членовете от ГЕРБ, от Коалиция за България – 3, ДПС – 3, и по един представител имат „Атака”, Синята коалиция и НДСВ. Секретар на РИК е Кръстьо Крачунов от квотата на Коалиция за България, зам.-председател е Василка Митева от ДПС.

Най-младият член на РИК – Плевен е Миглена Димитрова, която е на 27 години, но вече има опит в провеждането на избори. С най-дългогодишен опит в провеждането на избори е инж. Маргарита Лазарова.

За нормалното провеждане на националния референдум ще бъдат разкрити 353 секции в област Плевен. Най-голям е броят на секциите в община Плевен – 163, а най-малък в общините Искър и Пордим – по 10. Предстои РИК да вземе решение за подвижните избирателни секции, уточни Евгения Миланова.

На първото си заседание на 28 ноември РИК са гласували начинът, по който комисията ще взема решения и как ще бъдат обявявани. Решенията на РИК ще бъдат качвани на сайта на Областна администрация в секция „Референдум”.

Председателят на РИК информира, че във всички 11 общини на област Плевен вече са определени местата за обявяване на избирателните списъци. Определен е и броят на членовете в СИК. В секции с до 500 избиратели комисиите ще са до пет членове. А при повече от 700 избиратели в секция, комисията ще бъде до 7-членна, но не по-малко от пет. За провеждането на референдума няма да бъдат назначавани Общински избирателни комисии. СИК ще поддържат връзка с РИК чрез технически екипи в съответните общини, уточни Миланова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...