Акценти
Начало / Общество / Все повече младоженци се бракосъчетават с по две граждански церемонии

Все повече младоженци се бракосъчетават с по две граждански церемонии

Бpaĸocъчeтaниe c двe гpaждaнcĸи цepeмoнии се налага през последно време в Плевен. Това сподели Дора Калинова, сватбен агент от една от най-големите сватбени агенции в Плевен.

Oбиĸнoвeнo млaдoжeнцитe се подписват  пpeз ceдмицaтa, в пpиcъcтвиeтo на длъжностното лице по гражданско състояние и нa нaй- близĸитe cи. Тогава няма бяла рокля и официални тоалети, но често присъства фотограф, който да документира събитието. Истинското сватбено тържество се случва през почивните дни. Тогава се прави така нареченият изнесен ритуал, като отново има полагане на подписи, но върху поздравителен адрес. Така ритуалът добива много голяма емоционална стойност за младоженците и е предпочитан от все повече новобрачни двойки, споделя опит Дора Калинова.

Пред младоженците в Плевен има вариант да се изнесе гражданският регистър извън Общината и официалното полагане на подписите се прави на избраното от младоженците място за сватбеното тържество. За услугата обаче се заплаща 300 лв. и заради това не е предпочитана. Някои младоженци избират да платят 30 лв., които отиват по сметката на Общината, и в събота и неделя сватбените агенции осигуряват съпътстващ ритуал в зала „Катя Попова” при подписването на гражданския брак.

Една от причините да се правят две граждански церемонии за бракосъчетание е липсата в Плевен на специална ритуална зала. Определената от кмета за провеждане на весели ритуали зала „Катя Попова” не е най- подходящата.

0020сатба-зала

Според Дора Калинова напоследък сватбите стават все по-стилни, изпипани до последния детайл и в същото време са по-сдържани, без излишна пищност. Младоженците държат на качественото фото и видео заснемане, затова често има по двама фотографи и оператори. Сватбите вече не са така камерни и обичайно гостите надхвърлят 100.

По отношение на модата в украсата за сватбеното тържество наблюденията на сватбения агент са, че малко изоставаме със световните тенденции. В началото на годината се говореше, че модерният цвят при сватбите ще е марсала, но до този момент нямам нито една поръчка за този цвят, сподели Калинова. По думите й много предпочитан в момента е стилът рустик и така нареченият стар шик. Това позволява със сравнително нисък бюджет да се направи по-нестандартна и по-оригинална украса, обясни Дора Калинова.

0890Дора Калинова

С налагането на повече стил при сватбената украса се забелязва и повече стил при избора на булченските рокли. Булките предпочитат по-семпли и удобни рокли, рядко се срещат тежките, богато украсените.

Друга устойчива тенденция е вдигане на възрастовата граница на младоженците, които сключват първи браг. Все по-масово булката е около и над 30 годин. Една от причините е, че не малко двойки съжителстват  без брак и решават да узаконят връзката си, когато се родят децата. Затова често ни се случва да правим първо кръщене, а след това сватба, като децата са шаферчета на булката, сподели Дора Калинова.

Изнесените ритуали на открито все още не се налагат трайно в Плевен. Една от причините е рискът точно на сватбата да вали. Пред такава екстремна ситуация Дора Калинова е била изправена съвсем наскоро – в началото на юли правят сватба в двора на Регионалния исторически музей в Плевен. „Паркът е прекрасен за подобни ритуали, но с природата не можеш да се бориш. Заради застрашително надвисналите дъждовни облаци, по скоростен ритуал не ми се е налагало да правя. Само пет минути след края му се изсипа истински порой”, разказа Калинова. Затова тя винаги съветва младоженците, избрали да правят ритуала си на открито, да имат и алтернатива.

0062сватба-украса

 

223 са сключените граждански бракове в Плевен до 10 юли. Девет от тях са сключени на 6.06, което показва, че все още новобрачните предпочитат да положат подписа си на така наречените огледални дати.

Снимки: личен архив

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...