Акценти
Начало / Икономика / Все още е малък броят на заявленията за регистрация на лични стопанства в Плевенско

Все още е малък броят на заявленията за регистрация на лични стопанства в Плевенско

Към настоящия момент  в ОД „Безопасност на храните” – Плевен, подадените заявленията за регистрация на лични стопанства са общо 173. Регистрирани са общо 120 лични стопанства, по три заявления е направен отказ поради неизпълнение на изискванията, 15 са в неприключила процедура за регистрация и по 38 стопаните са се отказали сами от регистрация.  Това съобщи директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов на провелото се вчера в Областна администрация – Плевен заседание на Областната епизоотична комисия.  Към момента са издадени 53 разрешения за населване на вече регистрираните лични стопанства.

Според д-р Йорданов броят на подадените заявления е крайно недостатъчен за областта и не се наблюдава активизиране на стопаните.

„След направения анализ се налага изводът, че общинските ръководства подценяват проблема с Африканската чума по свинете и не изпълняват своите задължения, касаещи регистрацията на личните стопанства. Това в особена степен се отнася за общините Долни Дъбник, Кнежа и Пордим с по едно подадено заявление за регистрация, както и за Червен бряг и Гулянци съответно с 3 и 6 броя подадени заявления”, отбеляза директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов.

На заседанието на епизоотичната комисия стана ясно, че обстановка в област Плевен по отношение на АЧС е спокойна. Няма новорегистрирани случаи на заболяването както при диви, така и при домашни свине. От ОДБХ Плевен се осъществява непрекъснат контрол върху промишлените и фамилни ферми, намиращи се на територията на областта.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...